Nakupujte v našem e-shopu výhodněji.Zaregistrujte se a získejte 10% slevu.

Jak se naučit na zkoušky díky papíru

Jarní měsíce se u mnohých z nás už tradičně nesou v duchu učení, biflování, psaní, šprtání, zkoušení, prezentování a čtení. Maturity, zkouškové, přijímačky… To všechno s sebou květen a červen přináší. My ale víme, jak to zvládnout co nejlépe – díky papíru!

Jasně, chytré aplikace a notebooky jsou skvělé, rychlé a praktické. Ale ruční psaní má taky spoustu výhod. Třeba si díky němu psaný text mnohem více a snadněji zapamatujete. Taky vás z papíru nebolí oči, obzvlášť pokud používáte Munken Pure

Takže jak využít papír na maximum a lépe se díky němu naučit co potřebujete?
 

Seznam úkolů: Pomůže To do list

Než se do učení pustíte, sepište si podrobný seznam všeho, co potřebujete udělat. Všechny prezentace, seminárky, eseje nebo konspekty. A pokud k jednotlivým úkolům potřebujete ještě další věci, jako udělat rešerše, půjčit knížky z knihovny nebo udělat rozhovor s odborníkem, šup s tím na papír.

V To do listu byste měli mít zapsáno zkrátka všechno, co musíte udělat – od A až po Z. Pokud nevíte, jak na to, pomůže vám tento článek.

A praktický To do list ve třech velikostech koupíte tady
 

Časový harmonogram: Pomůže Plánovač

Až budete tedy vědět, co všechno vás čeká, udělejte si časový plán. Protože jasný plán, to je polovina úspěchu. Velké úkoly si rozepište do měsíčního plánu, menší do týdenního a podrobný plán na každý den zapište do denního plánovače. 

Plán na následující období vám pomůže udělat si pořádek v hlavě a psychicky se nejenom naladit na to, co vás čeká, ale taky uklidnit, že s takhle skvělým plánem to zvládnete levou zadní.

Plánovače v pěti různých variantách pořídíte tady.
 

Pořádek v tématu: Pomůže Skicák a myšlenková mapa

Až se budete šrotit nějaké větší téma, třeba 2. světovou válku, není nic jednoduššího, než vypracovat mind mapu. Pro tyhle účely je totiž naprosto geniální. Sepište jednotlivá podtémata a k nim ještě další odrážky a pak už si jen zkoušejte svou řeč. 

Jak na myšlenkové mapy si přečtěte tady.

Nejlépe je vyrobíte z velkých skicáků, skvěle poslouží třeba tento čtvercový
 

Kreativní zápisky: Pomůže zápisník

Klasické zápisky nebo dlouhé texty na vás neplatí? Nevadí. Zkuste si látku zapsat trochu kreativně a jistě si ji díky tomu zapamatujete mnohem lépe. 

Ideální je metoda skečnouting, kdy v jednom zápisu kombinujete obyčejné zápisky, kresby, geometrické útvary, ruční typografii a jiné vizuální a grafické prvky jako třeba rámečky, šipky, kolečka nebo linky. Více o této metodě jsme psali tady.

Skečnouty hravě zvládnete zaznamenat do některého z praktických zápisníků.
 

Memorovací kartičky: Pomůže sešit

Až budete všechno tak nějak umět, začněte sami sebe zkoušet. Tak doladíte své znalosti k naprosté dokonalosti a nejlépe tím ověříte, co si skutečně pamatujete.

Na jednu stranu memorovací kartičky napište téma, na tu druhou jen několik zásadních bodů. My doporučujeme 5-10, protože víc informací si nejspíš stejně nezapamatujete a akorát se budete stresovat. Pak už jen zapněte stopky a hurá na věc! Jak na to? Přečtěte si tento článek.

Memorovací kartičky jednoduše vyrobíte z obyčejných školních sešitů Speciál. Kupujte tady
 

Další články o psaní, zapisování si a blokařském řemeslu

Vaše objednávka byla odeslána.

Byli jste úspěšně přihlášeni k odberu našeho newsletteru.

Vaše zpráva byla odeslána, budeme Vás kontaktovat co nejdříve.