Nakupujte v našem e-shopu výhodněji.Zaregistrujte se a získejte 10% slevu.

Myšlenkové mapy: Jak na to?

Máte někdy pocit, že vám ze všech myšlenek praskne hlava? Potřebujete si své nápady utřídit a zároveň pracovat efektivněji? Pak se naučte kreslit myšlenkové mapy a uvidíte to kouzlo.

Myšlenková mapa nebo také mind map je graficky zpracované schéma vašich myšlenek. Oficiálně jsou vynálezem Tonyho Buzana, anglického autora a výchovného poradce. Právě on zpopularizoval myšlenku duševní gramotnosti a techniku tvoření myšlenkových map, kterou údajně kdysi dávno praktikoval i sám velký Leonardo da Vinci!

Myšlenková mapa vám může hodně pomoci v práci, když například začínáte přemýšlet nad novým projektem a uvažujete nad tím, co všechno budete k jeho dosažení potřebovat. Skvěle funguje i při učení – můžete si zapsat jeden důležitý pojem a ten dále rozšiřovat o podrobnější informace.

Zkrátka tahle metoda by vám měla ulevit a pomoci. Tak pojďme na to!

 

1. Myšlenková mapa připomíná pavouka, který má tělo a z něj vede několik končetin. Doprostřed papíru proto napište jedno slovo – ústřední téma nebo hlavní myšlenku. Nezapomeňte ho zakroužkovat, ať je pořádně vidět. 

Například: Moje nové JÁ

 

2. Od hlavního tématu se odvíjí několik dílčích úkolů. Což mohou být různé sekce nebo úrovně daného problému či tématu. 

Například: cizí jazyky, práce, mindset nebo cvičení

 

3. A každá tato sekce má další menší úkoly, které se mohou dále rozvíjet na ještě menší a tak dále… 

Například: Co se týče práce, máte profil na LinkedInu, ale víte, že ještě není dokonalý. Potřebujete: novou fotku, aktualizovat své údaje a začít sbírat nové kontakty. 

 

Když si takhle jednoduše všechno rozepíšete a rozkreslíte do jednotlivých sekcí, bude se vám hned lépe dýchat. Získáte skvělý přehled nad daným projektem, budete přesně vědět, jak na sebe musejí jednotlivé úkoly navazovat a které jsou například důležitější než ostatní. 

A co k tvorbě myšlenkové mapy budete potřebovat? Postačí vám obyčejná tužka (profíci se můžou pustit do barevné verze) a velký skicák. Třeba tenhle Zelenáč, na který vám navíc můžeme něco vylaserovat (a to díky našemu konfigurátoru). Co třeba nápis Myšlenkové mapy?

 

Další články o psaní, zapisování si a blokařském řemeslu

Vaše objednávka byla odeslána.

Byli jste úspěšně přihlášeni k odberu našeho newsletteru.

Vaše zpráva byla odeslána, budeme Vás kontaktovat co nejdříve.