Nakupujte v našem e-shopu výhodněji.Zaregistrujte se a získejte 10% slevu.

5 tipů, jak na skečnouting

Píšete si pravidelně zápisky z porady, poznámky ve škole nebo různé nápady a úkoly? A stává se vám, že se ve svých poznámkách těžko orientujete? Pak je nejlepší čas na skečnouting – jednoduché, ale kreativní poznámky.

Skečnouty jsou vizuálně zajímavé poznámky, které kombinují obyčejné zápisky, kresby, geometrické útvary, ruční typografii a jiné vizuální a grafické prvky jako třeba rámečky, šipky, kolečka nebo linky. 

Díky takto ozvláštněným poznámkám se vám už nikdy nestane, že byste si zapisovali všechno, co vás napadne nebo co řekne učitel na přednášce či šéf na poradě. Zároveň pro vás budou takové poznámky mnohem více přehledné a také lehce zapamatovatelné. Zapíšete si zkrátka jen to opravdu důležité a tím, že jednotlivé myšlenky graficky zvýrazníte, dáte jim jasný systém a řád. 

Velkou výhodou je také fakt, že při tvoření kreativních poznámek se budete dokonale soustředit. Takže už žádné tajné scrollování telefonem nebo chatování s kolegou. Mozek zaměstnáte natolik, že na žádné jiné činnosti nebude mít prostor. 

Co budete ke skečnoutingu potřebovat? Pořiďte si tužku nebo propisku, se kterou se vám budou zápisky dobře tvořit. Chybět by vám neměl ani pořádný sešit nebo zápisníkPokud máte raději větší prostory na zapisování, klidně vsaďte na skicák, s tím rozhodně nešlápnete vedle. 

Jak na to?

 

1. Začněte pomalu

Jelikož se skečnoutingem teprve začínáte, zkoušejte ho pomalu a jednoduše. Nejprve začnete své poznámky zjednodušovat, co se týče množství textu, a naopak je propracujte po vizuální stránce. Zvýrazňujte, podtrhávejte, stínujte, používejte barvy. Zkoušejte různé styly a velikosti písma. 

2. Nezapisujte všechno 

Psaní poznámek by mělo být rozvážné a smysluplné. Nepište tedy úplně vše, co kde zaslechnete, ale spíše se soustřeďte na velké a zásadní myšlenky. Díky tomu se budete také více soustředit na řeč a nebude vám unikat, o čem řečník mluví. 

3. Kreslete

Když můžete něco vyjádřit obrázkem, udělejte to. Do zápisků tedy začněte přidávat i různé prvky jako šipky, rámečky, kolečka, trojúhelníky, tečky. Vůbec neřešte, pokud vaše skečnouty nebudou ze začátku vypadat jako ty z internetu nebo knížek. Uvolněte se a dejte prostor fantazii. 

4. Začínejte hlavičkou

Až budete připraveni na svou první skečnoutu, začněte hlavičkou. Tu si ideálně nakreslete ještě před přednáškou. Hlavičky vám pomůžou jednotlivé skečnouty mezi sebou na první pohled rozlišit. Mohou obsahovat název nebo téma přednášky, jméno přednášejícího, datum, místo a hlavní myšlenku. 

5. Pilujte k dokonalosti

Své poznámky pak laďte k dokonalosti. Postupně přidávejte další a další grafické prvky a skečnoutí vychytávky a zkoušejte různé styly. Od zvýraznění a stínování se postupně dostaňte k ikonám, typografii, diagramům, linkám a malým nebo velkým obrázkům. Uvidíte, že postupně si ve skečnoutách uděláte svůj vlastní systém.

 

Další články o psaní, zapisování si a blokařském řemeslu

Vaše objednávka byla odeslána.

Byli jste úspěšně přihlášeni k odberu našeho newsletteru.

Vaše zpráva byla odeslána, budeme Vás kontaktovat co nejdříve.