Nakupujte v našem e-shopu výhodněji.Zaregistrujte se a získejte 10% slevu.

Metoda učení pomocí memorovacích kartiček

Pro milovníky papíru je i obyčejný papír jako sůl nad zlato. Často jej používáme ve škole na zápisky, a proto je tento článek věnován papíru a jeho využití pro studijní účely. Otevřete svůj školní sešit a z probrané látky si vytvořte jednoduché memorovací karty, z angličtiny flash karty.

Pravidla pro výrobu kartiček

Hlavní pravidla na výrobu kartiček nejsou nijak složitá. Začněte tím, že si z papíru vaší oblíbené lineatury nastříháte stejně velké karty. Pokud se vám nechce trhat papír ze sešitu, vyberte si třeba z bloků Speciál, které mají perforované listy.

Poté si vezměte k ruce učební látku, na jednu stranu kartičky napište pojem a na druhou stranu jeho vysvětlení. Pozor, je důležité, abyste učivu rozuměli. Zkuste raději psát definice vlastními slovy. V jednoduchosti je síla, snažte se tedy příliš nerozepisovat. Pokud to jde, nakreslete si na kartičku malou ilustraci k tématu, která vám pomůže lépe si termín zapamatovat.
 

Skvělý nástroj pro děti

Flash karty jsou skvělý nástroj i pro výuku malých dětí, kde si navíc můžete vyhrát s jejich kreativitou. Když se například učí slovíčka v cizím jazyce, nechte je na jednu stranu namalovat obrázek a na druhou napište jeho překlad.
 

Memorovací kartičky

Jak používat memorovací kartičky

Aby používání memorovacích karet mělo svůj účinek, postačí vám, když budete dodržovat následující body:

1. Říkejte si odpovědi nahlas

Díky tomu váš mozek zpracuje konkrétní informaci. Kdybyste vzali do ruky kartičku, nad kterou mávnete rukou, že u ní odpověď znáte, může se stát, že po příštím opakování už odpověď vědět nebudete.

2. Balíček karet si po každém použití zamíchejte

Mozek si velmi rychle zvyká na stereotypy. Promícháním karet jej udržíte soustředěný.

3. Snažte se kartičky procvičovat vícekrát

Bohužel jedno ,,projetí” balíčku nestačí. Je potřeba se kartám věnovat vícekrát, aby jste si učivo napevno zapamatovali.

4. Věnujte více času termínům, které vám dělají potíže

K tomuto bodu existuje fajn metoda zvaná vodopád. Zopakujte si všechny karty jedné látky. Ty, které 100% umíte, odložte do balíčku A. Zbylé karty si opět prostudujte a ty, u kterých budete znát odpověď, odložte vedle do balíčku B. Tento proces opakujte, dokud je potřeba.

Jakmile máte před sebou balíčky, vezměte do ruky poslední a procvičte si ho, pak předposlední, až se dostanete k balíčku A. V této metodě jste nejtěžší termíny studovali alespoň šestkrát a jednoduchým jste věnovali úměrně času.
 

Učení s memorovacími kartičkami může bát i zábava

Výhody memorovacích karet

Memorovací karty mají hned několik výhod:

  • Jsou levné na výrobu. Vystačíte si s klasickým papírem, perem a případně pastelkami.
  • Jsou univerzální. Lze se s nimi zkrátka učit cokoliv a kdekoliv.
  • Díky své velikosti a skladnosti je můžete mít stále u sebe, takže jsou doopravdy účinné a vy navíc využijete efektivně svůj čas. Zároveň vám dělají učení jednodušší, protože nejste zahlceni informacemi litého textu, ale máte jej příjemně rozložen do karet s vysvětlivkami.
  • Můžete si vyhrát s jejich použitím. Jednou si budete opakovat podle metody vodopád, jindy si můžete nejdříve přečíst odpověď.

Nevýhoda flash karet je asi jediná. Je potřeba je nejdříve vyrobit, tudíž vám zabere čas zpracování učiva na kartičky. Budiž vám ale útěchou, že i jejich výroba pomáhá k lepšímu zapamatování.
 

Škola hrou

Učení není pro studenty sice žádné terno, ale třeba se tento způsob studia zalíbí. Chcete-li se pustit do tvorby memorovacích kartiček, prohlédněte si na našem e-shopu sekci škola hrou. Najdete tam různě barevné papíry, díky kterým bude vaše učení alespoň veselejší.


 

Další články o psaní, zapisování si a blokařském řemeslu

Vaše objednávka byla odeslána.

Byli jste úspěšně přihlášeni k odberu našeho newsletteru.

Vaše zpráva byla odeslána, budeme Vás kontaktovat co nejdříve.