Nakupujte v našem e-shopu výhodněji.Zaregistrujte se a získejte 10% slevu.

5 tipů, jak na syndrom nedělního odpoledne

Víkend u konce, nový týden na obzoru a vaše nálada pod bodem mrazu? Nezoufejte. Nedělní nálada občas přepadne každého z nás. Víme, jak s ní bojovat.

I když máte práci snů, která vás baví a naplňuje a většinu dní se do ní těšíte, syndromu nedělního odpoledne – jinak známému jako sunday blues jste se nejspíš nevyhnuli ani vy. A pokud vás práce nebaví, pravděpodobně stavy úzkosti a bezmoci prožíváte už od nedělního rána. 

Nedělní odpoledne je zkrátka pojem, který řešíme všichni. A vůbec nezáleží, jestli jste školou povinní, pracujete v korporátu nebo se živíte jako freelancer. Smutek z konce víkendu prostě občas přepadne každého z nás. 

Podle psychoterapeutky Diane Barth v nás neděle vzbuzuje pocity ze školních let – dlouho poté, co opustíme vzdělávací systém, naše těla a psychika vyvolávají známé obavy z nedokončených domácích úkolů a testů, na které nejsme připraveni.

„A za druhé nemůžeme přijít na to, kam zmizel všechen volný čas a co se stalo s našimi dobrými úmysly a plány – papírování, které jsme chtěli dohnat, pochůzky, které jsme měli zařídit, kniha, kterou jsme měli číst, přátelé, které jsme měli potkat… A samozřejmě všechna ta legrace a relaxace, kterou jsme chtěli dělat,” popisuje naše pocity pro Psychology Today. 

Jak si tedy neděli zpříjemnit a nedělat si z ní zbytečné peklo? 

 

1. Věnujte čas páteční rekapitulaci

Ještě před tím, než v pátek odpoledne zaklapnete počítač a opustíte kancelář, věnujte pár minut rekapitulaci celého týdne. Stihli jste všechno, co jste chtěli? Nezapomněli jste vyřídit důležitý email nebo telefonát? Potvrdili jste na příští týden všechny schůzky? Dokončili jste resty, na které nebyl přes týden čas?

Jakmile dokončíte všechny tyhle věci, budete domů odcházet s klidným svědomím a už se nestane, že vás během víkendu přepadne červík v hlavě, který vám připomene nesplněný úkol.

O rituálu pátečního odpoledne jsme psali tady. Přečtěte si o něm víc. 
 

2. Naplánujte si nový týden

Konec víkendu a začátek nového týdne pro vás bude o poznání klidnější a příjemnější, pokud se na ten pracovní zápřah pořádně připravíte. Hned po rekapitulaci týdne tedy věnujte pár minut ještě jedné věci a to naplánování úkolů na následující týden.

Sepište si všechno, co vás čeká a nemine, co máte zařídit, komu zavolat, s kým se setkat a kam zajít. 

S rozepsáním úkolů vám pomůže To do list

3. Nemějte na sebe vysoké nároky 

Víkend je sice ideální příležitost pro výlety, návštěvy rodiny, sport, setkání s přáteli, úklid domova, osobní agendu i seberozvoj, ale to neznamená, že během těch dvou volných dnů musíte stihnout všechno

Protože pokud se o to budete snažit, pak vám právě ty dva vzácné dny volna utečou tak rychle, že se ani nestihnete vzpamatovat a už bude zase pondělí. Naplánujte si jen pár hlavních aktivit a těm se věnujte naplno. V klidu a vědomě. 

 

4. Nepracujte

Neustálé koukání do telefonu, vyřizování telefonátů, třídění emailů nebo dokončování pracovních restů způsobí jednu jedinou věc – vůbec si neodpočinete. Zkuste to občas bez telefonu a počítače. Uvidíte, že si vaše hlava odpočine tak jako nikdy.

Pokud se budete přes víkend snažit dohnat pracovní resty, akorát si zaděláváte na syndrom vyhoření. Naopak se zkuste během víkendu svou mentální energii šetřit. 

O plánování času jsme se rozepsali v tomto článku
 

5. Buďte offline

Místo posezení u počítače si raději naordinujte procházku v přírodě, sportovní aktivitu, sáhněte po rozečtené knížce nebo si pusťte podcast. 

A na neděli odpoledne si naplánujte něco obzvlášť příjemného. Zajděte si do kina, uvařte nebo upečte si něco dobrého, co si vezmete s sebou do práce, zacvičte si jógu.

Ideální způsob, jak si uspořádat myšlenky, je psát si deník. Náš návod najdete tady.

 

 

Další články o psaní, zapisování si a blokařském řemeslu

Vaše objednávka byla odeslána.

Byli jste úspěšně přihlášeni k odberu našeho newsletteru.

Vaše zpráva byla odeslána, budeme Vás kontaktovat co nejdříve.