Nakupujte v našem e-shopu výhodněji.Zaregistrujte se a získejte 10% slevu.

Rituál pátečního odpoledne. V čem vám pomůže?

Znáte to, je pátek odpoledne, v práci vám zbývá posledních pár minut a vy už jste v myšlenkách jen u toho, co vás čeká o víkendu. Přitom právě pátek odpoledne má zásadní vliv na to, jak úspěšný bude váš další týden. Zařaďte do své páteční agendy pár minut rekapitulace. Povíme vám proč.

Pátek odpoledne má většina z nás spojený především se začátkem víkendu. V práci už moc produktivní nebýváme, spíš si v hlavě živě představujeme, co budeme dělat, až povinnosti skončí a my vyrazíme směr zábava. Jenže právě těch posledních pár minut v práci bychom mohli věnovat malému rituálu. 

Nazvěme ho klidně rituál pátečního odpoledne. Cíl? Připravit se na nový týden. Proč? Protože díky tomu, že budete novému týdnu věnovat trochu pozornosti, i když ještě nezačal, bude pak mnohem snazší do něj naskočit. Víkend si užijete v klidu, bez myšlenek na povinnosti a nedokončené resty. A pondělní ráno v práci? Naprostá brnkačka. 

Jak na to?

Rekapitulace uplynulého týdne, plán toho nového a rozepsání dílčích úkolů by neměly zabrat víc než půl hodiny. Stačit vám k tomu budou tři kroky.

1. Rekapitulace týdne a dokončení restů

V pátek odpoledne je úplně jasné, že moc práce už neuděláte. Proto věnujte dostatek času rekapitulaci a zhodnocenícelého týdne. Zapsali jste si všechno, co jste potřebovali? Nezapomněli jste odepsat na nějaké emaily? Nebo snad vyřídit důležitý telefonát? 

Pokud si uvědomíte, že jste na něco přece jenom zapomněli, vyřešte to hned. Je úplně zbytečné přesouvat nedokončené úkoly na nový týden. Budou vás akorát zdržovat. 

„Když k této činnosti využijete právě pátky, nemusíte se pak vzdávat části víkendu plánováním nebo starostmi o to, co byste si měli na ten následující týden zapsat,” konstatuje Laura Vanderkam, autorka knihy Tranquility By Tuesday: 9 Ways to Calm the Chaos and Make Time for What Matters.

 

2. Plán následujícího týdne 

Vezměte to do ruky diář nebo plánovač a vrhněte se na to. Co velkého vás příští týden čeká? Na co se musíte připravit? Komu zavolat, napsat nebo za kým zajít osobně? 

Stanovte si velké cíle, které potřebujete splnit. Díky tomu budete v pondělí ráno přesně vědět, co je potřeba vyřešit a na co se musíte připravit. 

Podle Laury Vanderkam byste si ale na pátek moc povinností dávat neměli. Ne proto, abyste se už pomalu naladili na víkend, ale spíš proto, abyste měli v ten den čas na dokončení rozdělaných úkolů. „Skuteční mistři time managementu vytvářejí to, čemu říkám odolný rozvrh. Klíčová věc, kterou odolný rozvrh potřebuje, je otevřený prostor. Takže pokud se od pondělí do čtvrtka objeví něco neočekávaného, pak máte jasně určené místo, kdy tuto povinnosti splnit – v pátek. 

S plánováním týdne vám pomůže nedatovaný týdenní plánovač
 

3. Rozepsání úkolů

Aby vás v pondělí ráno nepřekvapilo něco, s čím jste nepočítali nebo na co jste snad zapomněli, sáhněte po To do listu a rozepište si všechny dílčí úkoly. Nebuďte na sebe příliš přísní a nepište si úkolů moc, pak je stejně nesplníte. Buďte realisté a pište jen to, co je opravdu důležité.

A co úkoly, jako je zaplacení složenek, objednání se k lékaři nebo zabookování hotelu na dovolenou? Všechno si nechte na pátek. Během týdne vás tyto drobnosti nebudou zdržovat od práce. 

S rozepsáním úkolů vám pomůže To do list

A nakonec? Bežte domů. Zavřete počítač, vypněte email, nečtěte notifikace. Odpočiňte si a nemyslete na práci. Všechno máte přeci připravené!

 

Další články o psaní, zapisování si a blokařském řemeslu

Vaše objednávka byla odeslána.

Byli jste úspěšně přihlášeni k odberu našeho newsletteru.

Vaše zpráva byla odeslána, budeme Vás kontaktovat co nejdříve.