Nakupujte v našem e-shopu výhodněji.Zaregistrujte se a získejte 10% slevu.

Jak na zkouškové? Chce to plán a super zlepšováky

Zkouškové. Ten obávaný čas na vysoké škole. Pojďme si proto to hektické období rozdělit na dvě fáze. Nejprve vás čeká příprava a teprve po ní se vrhněte na učení. Uvidíte, že s jasným plánem vám půjde všechno mnohem snáz. 

Na každé vysoké škole čeká studenty trochu jiná forma zkouškového období. Někde je potřeba našprtat se spoustu dat, cizích termínů nebo jmen, jinde zase musíte napsat obrovské množství textů. Někde zase studenti absolvují testy a zápočty, jinde se vše prezentuje ústně. 

Ať už to u vás na vejšce vypadá jakkoliv, na zkouškové se musíte připravit, ať chcete, nebo nechcete. A ve většině případů funguje ten stejný postup. Tak jdeme na to!

 

Plán učení

1. Určete si cíle

Ujasněte si, co u vás aktuálně nejvíc hoří a které činnosti můžou naopak počkat. Díky tomu vypustíte z hlavy momentálně nedůležité starosti a budete se věnovat těm, které vás čekají v blízké době. 

TIP: Vyzkoušejte měsíční plánovač pro plánování úkolů na celý měsíc. 
 

2. Stanovte si priority a deadliny

Než se pustíte do plnění úkolů, ujasněte si, které jsou důležitější než ostatní a které jsou více aktuální. Nebuďte na sebe zbytečně přísní, stejně tím ničemu nepomůžete. 

Zároveň se ale snažte každý den posunout blíž k cíli, takže nějaké deadliny si k úkolům zapište. Měly by ale být reálné, proto se v klidu zamyslete nad tím, jak asi dlouho vám který úkol zabere. 

TIP: V To do listu se vám budou úkoly přehledně škrtat. 
 

Jak na učení

1. Jak získat víc času?

  • Neodkládejte budík a vstaňte hned.

  • Na pracovním stole udržujte pořádek, nebudete potom tolik zmatení.

  • Až dokončíte jeden úkol, teprve potom se vrhněte na další.

  • Všechny úkoly a termíny zkoušek si zapisujte – do diáře, plánovače nebo to do listu.

2. Chce to klid

Nedokážete se soustředit, všechno vám dlouho trvá a od rozpracovaného úkolu neustále odbíháte? Naučte se vypínat notifikace, delegovat práci a říkat ne. 

Určete si priority a jednoduché úkoly dělejte hned. Pokud několikrát za hodinu saháte po telefonu, abyste několik minut scrollovali Instagramem, odneste ho do jiné místnosti.

 

3. Přestávky

I když se to možná zdá jako jednoduchá věc, opak bývá pravdou. Pokud opravdu nevíte, kde vám hlava stojí, dost možná si pauzy odpíráte. Vaše produktivita ale klesá o to rychleji a efektivita práce se blíží nule.

Zkuste třeba techniku pomodoro. Pracujte 25 minut, pak si dejte 5 minut pauzu. Ideálně si ale dávejte přestávky tak, jak si vaše tělo řekne. Někomu třeba více vyhovuje pracovat tři hodiny v kuse a pak se jít na půlhodinky projít do parku. 

 

Zlepšováky

1. Memorovací kartičky

Hlavní pravidla na výrobu kartiček nejsou nijak složitá. Začněte tím, že si z papíru nastříháte stejně velké karty. Pokud se vám nechce trhat papír ze sešitu, vyberte si třeba z bloků Speciál, které mají perforované listy.

Poté si vezměte k ruce učební látku, na jednu stranu kartičky napište pojem a na druhou stranu jeho vysvětlení. Pozor, je důležité, abyste učivu rozuměli. Zkuste raději psát definice vlastními slovy. 

V jednoduchosti je síla, snažte se tedy příliš nerozepisovat. Pokud to jde, nakreslete si na kartičku malou ilustraci k tématu, která vám pomůže lépe si termín zapamatovat.

 

Jak používat memorovací kartičky?

1. Říkejte si odpovědi nahlas

Díky tomu váš mozek zpracuje konkrétní informaci. Kdybyste vzali do ruky kartičku, nad kterou mávnete rukou, že odpověď znáte, může se stát, že po příštím opakování už odpověď vědět nebudete.

2. Balíček karet si po každém použití zamíchejte

Mozek si velmi rychle zvyká na stereotypy. Promícháním karet jej udržíte soustředěný.

3. Snažte se kartičky procvičovat vícekrát

Bohužel jedno projetí balíčku nestačí. Je potřeba se kartám věnovat vícekrát, abyste si učivo napevno zapamatovali.

4. Věnujte více času termínům, které vám dělají potíže

K tomuto bodu existuje fajn metoda zvaná vodopád. Zopakujte si všechny karty jedné látky. Ty, které 100% umíte, odložte do balíčku A. Zbylé karty si opět prostudujte a ty, u kterých budete znát odpověď, odložte vedle do balíčku B. Tento proces opakujte, dokud je potřeba.
 

2. Skečnouting

Skečnouty jsou vizuálně zajímavé poznámky, které kombinují obyčejné zápisky, kresby, geometrické útvary, ruční typografii a jiné vizuální a grafické prvky jako třeba rámečky, šipky, kolečka nebo linky. 

Díky takto ozvláštněným poznámkám se vám už nikdy nestane, že byste si zapisovali všechno, i to absolutně nedůležité. Zároveň pro vás budou takové poznámky mnohem více přehledné a také lehce zapamatovatelné

Jak na to? Čtěte tady.

 

3. Myšlenkové mapy

Máte někdy pocit, že vám ze všech myšlenek praskne hlava? Potřebujete si své nápady utřídit a zároveň pracovat efektivněji? Pak se naučte kreslit myšlenkové mapy a uvidíte to kouzlo. 

Jednoduchý návod najdete tady.

 

Další články o psaní, zapisování si a blokařském řemeslu

Vaše objednávka byla odeslána.

Byli jste úspěšně přihlášeni k odberu našeho newsletteru.

Vaše zpráva byla odeslána, budeme Vás kontaktovat co nejdříve.