Nakupujte v našem e-shopu výhodněji.Zaregistrujte se a získejte 10% slevu.

8 tipů, jak být více produktivní

Dlouhá zima skončila a vy máte konečně víc energie? Tak toho pojďme využít co nejvíc efektivně. Poradíme vám, jak zvýšit vlastní produktivitu, aby to bolelo co nejméně a abyste si na nová pravidla zvykli co nejrychleji. 

Máte někdy pocit, že nic nestíháte, ale čas navíc ne a ne najít? Možná je problém jen ve vašem time managementu. Jak to změnit?

 

1. Nakloňte si čas na svou stranu.

Víte, kdy se vám pracuje nejlépe? Kdy vám hlavou létá jeden nápad za druhým a všechno vám jde tak nějak samo? Zkuste svůj časový rozvrh uspořádat tak, abyste tu nejdůležitější práci odmakali právě v té produktivní části dne. 

 

2. Vypněte si notifikace.

Pokud potřebujete pracovat a neustále vás něco vyrušuje, jednoduše to vypněte. Odneste telefon do jiné místnosti, zavřete e-mail, vypněte zvonění nebo rovnou všechna upozornění. 

 

3. Stanovte si cíle pomocí metody SMART.

Konec nereálným plánům a deadlinům. Vaše cíle by měly být SMART. Co to znamená? 

S = specific = specifické

M = measurable = měřitelné

A = acceptable = dosažitelné

R = realistic = realistické

T = trackable = časovatelné

Díky této metodě budete přesně vědět, co konkrétně potřebujete udělat, že to zvládnete a navíc kdy to máte stihnout. 

 

4. Sepište si seznam úkolů.

Před spaním se stresujete vším, co jste ještě nestihli udělat? Není nic jednoduššího, než si pořídit praktický to do list. Sepište si úkol po úkolu a jeden po druhém je zkuste plnit. To odškrtávání nic nenahradí, věřte nám. 

Zkuste některý ze třech velikostí to do listů. Vybírejte tady.  

 

5. Ujasněte si priority.

Někdy dáváme přednost věcem, které možná momentálně nejsou tak důležité jako jiné. Nebo slibujeme něco, co potom nedokážeme splnit. Uvědomte si, co je pro vás v životě nebo v konkrétním pracovním dni opravdu důležité, a tomu se věnujte. Nesnažte se stihnout všechno a vyhovět všem… 

 

6. Plánujte.

Bez jasného harmonogramu toho stihnete mnohem méně, než byste si přáli. Přitom stačí pár minut denně, ideálně večer. Sepište si nejdůležitější úkoly na následující den nebo týden a hned se vám bude lépe fungovat.

Zkuste naše nedatované plánovače. Ten měsíční vám dá dostatek prostoru na všechny vaše povinnosti.  

 

7. Zkuste techniku Pomodoro.

Funguje to úplně jednoduše. 25 minut pracujete, pak si dáte krátkou pauzu. Po čtyřech odpracovaných blocích následuje jedna delší pauza. 

 

8. Jednoduché úkoly vyřešte hned.

Znáte pravidlo pěti minut? Znamená to, že pokud vám některý z plánovaných úkolů nezabere víc než pět minut, udělejte ho hned. Objednejte se k zubaři, odpovězte na e-mail, vytiskněte smlouvy… Pár minut a je to! 

 

 

Další články o psaní, zapisování si a blokařském řemeslu

Vaše objednávka byla odeslána.

Byli jste úspěšně přihlášeni k odberu našeho newsletteru.

Vaše zpráva byla odeslána, budeme Vás kontaktovat co nejdříve.