Nakupujte v našem e-shopu výhodněji.Zaregistrujte se a získejte 10% slevu.

Proč nás děsí prázdný diář a neumíme se nudit?

Poslední dobou se naše společnost hodně soustředí na výkon. Nemít čas a mít plný diář je teď jakýmsi ukazatelem naší důležitosti. Když pak ale náš plánovač zeje prázdnotou, najednou nevíme, co si počít. Proč nás už jen pohled na prázdné stránky našich diářů přivádí k šílenství?

Také patříte k lidem, kteří mají pocit, že jejich společenský status a pocit vlastní důležitosti roste úměrně s počtem poznámek v diáři? Nedokážete si představit, že byste měli volný večer nebo třeba rovnou celý víkend? Být absolutně časově vytížený je teď nová společenská nemoc. Jak s ní bojovat?

Urputná snaha po zaplněném programu je většinou příčinou toho, že se potřebujeme cítit prospěšní, důležití a vědět, že naše životy nejsou zbytečné. My lidé jsme navíc od přírody lační po nových zkušenostech, zážitcích a aktivitách. Poslední dobou jsme se ale absolutně odnaučili nudit a potřebujeme stále něco dělat. 

Máme pocit, že i malá chvilka nicnedělání z nás dělá horšího člověka. Proto pořád pracujeme, jsme přilepení k telefonu, televizi a e-mailu, a sociální sítě hltáme už od brzkých ranních hodin. Jenže na jedné straně je pocit zadostiučinění, že makáme a nemáme na nic čas, a na straně druhé je hrozba totálního selhání organismu. 

Dovolte si dovolenou

Není nic nového, že nic se nemá přehánět. Touha být stále v akci totiž často vede k depresím a syndromu vyhoření. Pokud i vy ještě před prací stíháte hodinku ranního běhu, v práci pomalu nezvládnete ani pár soust k obědu a z kanceláře hned běžíte na jógu a drink s přáteli, a o víkendu jedete v podobném módu, možná je na čase zpomalit. 

A kdy jindy když ne teď? Léto je přece ideální příležitost, jak si ta prázdná místa v diáři užívat. Nejsou náhodou prázdniny odvozeninou od slova prázdno?

Když si dovolíte na chvíli vypnout, uvidíte, co všechno úžasného to přinese. Najednou budete přímo sršet nápady a kreativitou! Odmítejte práci navíc, neříkejte ano na každé pozvání na kafe či večeři, nechte rodinu, ať se na chvíli zabaví sama. A zkuste prostě jenom tak být. 

Náš oblíbenec Austin Kleon je velkým zastáncem odpojování se od celého světa, především pokud jde o tvoření a kreativitu. “Musíte ze světa utéct na tak dlouho, abyste měli dostatek času přemýšlet, věnovat se svému umění a přijít s něčím, co stojí za sdílení s ostatními. Musíte si tak trochu hrát na schovávanou, abyste vytvořili něco, co stojí za nalezení,” prohlásil. Tak na to myslete. 

Pokud budete přece jenom nějaké plány mít, vyzkoušejte naše nedatované plánovače. Nemají datum, takže vaše plány nebudou ničím omezené. 

 

Další články o psaní, zapisování si a blokařském řemeslu

Vaše objednávka byla odeslána.

Byli jste úspěšně přihlášeni k odberu našeho newsletteru.

Vaše zpráva byla odeslána, budeme Vás kontaktovat co nejdříve.