Nakupujte v našem e-shopu výhodněji.Zaregistrujte se a získejte 10% slevu.

Kouzlo tečkované lineatury

Přišel jsem domů s novým blokem a moje drahé děti mi běží naproti ke dveřím, ale místo pozdravu zazní: „Jé tati, co to máš?“ Když se mi podaří trošku se uvolnit z obklíčení, ukazuji jim, co jsem si přinesl. Děti koukají na blok, otáčejí stránky a ptají se, k čemu jsou dobré ty tečky?

Kouzlo teček…

V klidu usedáme ke stolu a já se pouštím do vysvětlování, že tečky jsou, stejně jako linky nebo čtverečky, předloha pro psaní a že takovým předlohám se říká lineatura. Děti stále nechápou, proč zrovna tečky a co a jak se vlastně na takový papír píše. A tak beru do ruky tužku otevírám blok a pokračuji v povídání.

Vyprávím, že na tečkovaný papír se dá psát a dokonce i malovat skoro všechno a tečky v mnohém pomůžou. Předvádím, že čára díky nim může být rovnější a kola u auta stejně veliká, protože tečkovaná předloha krásně pomáhá s orientací na papíře.

Psát se dá do teček téměř stejně jako na linky a hezky se na nich nacvičují tiskací i psací písmena a dá se k nim přidat stínování. Text můžu díky tečkám pravidelně uspořádat a odsadit, protože tečky vytvářejí pravidelný vzor, ale zrak namáhají méně než kombinace vodorovných a svislých čar. A tak dětem předvádím, jak pár tahy vytvořím pracovní tabulku a graf, ale aby tomu lépe rozuměly, přenáším na papír výsledky z deseti kol házení míčkem na terč.

Maminka nám koukne přes rameno a poznamená, že do těch teček by se jí dobře kreslily plánky na patchworkové polštářky. Dávám jí za pravdu, protože tečkovaná lineatura je na to opravdu vhodná a malují se na ní také mandaly.

A tak ještě přidám informaci o tom, že šikovní lidé využívají široké možnosti teček, pro tvorbu vlastních diářů a záznamníků, kterým se říká bullet journal.

Děti jsou překvapené, jak pěkně se s tečkovaným blokem pracuje a co všechno se s ním dá dělat a jejich počáteční překvapení a nedůvěru definitivně zlomí, když s pomocí teček nakreslím na papír bludiště. Moje představení tečkované lineatury děti uzavřely hodnocením: „Tati, s těmi tečkami se dá úplně kouzlit!“

 

Tečky pro každého

A tak jsem druhý den nesl domů další tři tečkované bloky. Obě děti hned zasedly ke stolu a celé odpoledne kreslily, psaly a spojovaly tečky a dokonce i já se divil, co dovede dětská fantazie a ruce na tečkované lineatuře vytvořit. Manželka si také vzala pastelky a během chvilky měla nakreslený návrh nové deky a já si otevřel tečkovaný blok od BOBO, říkají mu Speciál, a začal jsem psát o tom, že tečky jsou opravdu pro každého.

 

NÁŠ TIP na tečkované bloky:

Tečkované poznámkové bloky najdete v eshopu v našich nejnovějších edicích Leonardo a Zelenáč. Nově jsme zařadili linkovanou lineaturu také do edice poznámkových bloků Speciál - našeho nejprodávanějšího kroužkového bloku. Vybírat si můžete tečkované Speciály z formátů A5 a A4.

 

 

Další články o psaní, zapisování si a blokařském řemeslu

Vaše objednávka byla odeslána.

Byli jste úspěšně přihlášeni k odberu našeho newsletteru.

Vaše zpráva byla odeslána, budeme Vás kontaktovat co nejdříve.