Nakupujte v našem e-shopu výhodněji.Zaregistrujte se a získejte 10% slevu.

Když psaní léčí. Objevte kouzlo grafoterapie

Grafoterapie je forma terapie, která využívá psaní – ale klidně i kreslení – jako prostředek k dosažení emocionální, psychické a fyzické pohody.  Jak tedy dosáhnout absolutního zenu díky psaní?

Grafoterapie je založena na přesvědčení, že činnosti jako třeba psaní nebo kreslení mohou pozitivně ovlivňovat naše vnitřní procesy a díky tomu i náš emoční stav. Během grafoterapie se lidé povzbuzují, aby psali, kreslili nebo vytvářeli jiné druhy obrazů, a během nich se zaměřovali na své pocity, myšlenky a prožitky

Taková forma terapie může být užitečná při různých problémech, včetně úzkosti, deprese, traumatu, ztráty, sebevědomí a dalších psychických obtíží. Skrze psaní a kreslení totiž můžete získat hlubší porozumění sobě samým, zpracovat traumatické zážitky, uvolnit napětí a najít způsoby, jak se vyrovnat s emocemi.

Víte, proč je papír lepší než technologie? Čtěte tady.

 

Grafoterapie může být prováděna individuálně nebo ve skupinách a je často kombinována s jinými formami terapie, jako je například verbální terapie nebo arteterapie. Cílem grafoterapie je hlavně podpořit osobní růst, porozumět sám sobě a uklidnit rozbouřené emoce

Existuje několik způsobů, jak si můžete sami praktikovat grafoterapii. Tohle jsou nejčastější z nich:

 

Psaní deníku

Začněte si vést osobní deník, ve kterém si můžete psát o svých emocích, myšlenkách a prožitcích. Nechte slova volně proudit a hlavně neodsuzujte a to, co napíšete. Deník vám může sloužit jako bezpečné místo pro vyjádření vašich nejhlubších pocitů.

Pořiďte si třeba Můj zápisník, který je pro psaní deníku jako stvořený.

 

Tvůrčí psaní

Zkuste si vyhradit čas na tvůrčí psaní. Můžete se pustit do básnění, psaní povídek nebo dokonce svého vlastního románu. Uvolněte svou fantazii a nechte se unést psaním. Obrovsky se odreagujete, uvidíte.

 

Seznamy

Vytvářejte si seznamy, jako například seznamy vděčnosti, cílů, snů nebo věcí, které vás těší. Tento způsob psaní vám může pomoci zaměřit se na pozitivní aspekty života a posílit vaši psychickou pohodu. Takže teď běžte sepsat 10 vašich nejoblíbenějších jídel. 

K tomu skvěle poslouží naše To do listy. 

 

Kreslení a malování

Vezměte do ruky tužku, pastelky nebo štětce a začněte kreslit a malovat. Nezáleží na uměleckých schopnostech, jde o proces vyjádření vašich emocí a myšlenek skrze obrazy. Můžete experimentovat s různými technikami, abyste svou kreativitu maximálně podpořili.

Naše skicáky jsou přímo stvořeny pro profesionály i začátečníky.

 

Terapeutické cvičení

Existují specifické cvičení a techniky grafoterapie, které si můžete vyzkoušet. Například můžete psát dopisy svému minulému nebo budoucímu já, vyjadřovat se formou automatizovaného psaní (bez cenzury a kritiky) nebo vytvářet koláže z výstřižků.

 

Ať už se rozhodnete pro cokoliv, pamatujte na to, že grafoterapie je individuální proces a neexistuje správný způsob jejího praktikování. Klíčové je dopřát sám sobě prostor pro sebevyjádření a objevování vlastních myšlenek a emocí.

 

Další články o psaní, zapisování si a blokařském řemeslu

Vaše objednávka byla odeslána.

Byli jste úspěšně přihlášeni k odberu našeho newsletteru.

Vaše zpráva byla odeslána, budeme Vás kontaktovat co nejdříve.