Nakupujte v našem e-shopu výhodněji.Zaregistrujte se a získejte 10% slevu.

5 tipů, jak dát (opět) svému životu řád

Léto (alespoň podle kalendáře) skončilo, a tak nám nezbývá nic jiného, než se zase střemhlav vrhnout do všech povinností. Práce, škola, kurzy, kroužky… Po líném období docela oříšek. Jak najít ztracenou motivaci, která dost možná zůstala na dece u rybníka, a vnést do života zase trochu disciplíny?

Letní režim se dost možná nevyhnul ani vám. A po nekonečném období pandemie se není čemu divit. Konečně jsme mohli zase volně dýchat, cestovat, chodit do restaurací a taky na koncerty. A tak šly práce, povinnosti i osobní rozvoj na chvíli stranou. Září je ale ideální měsíc pro celkový restart. Jak tedy na něj? 

 

1. Dokončete rozdělané

Abyste se mohli s čistým štítem a klidnou myslí vrhnout do nových plánů, nejprve dokončete, co jste už začali. Na jaře jste se přihlásili na kurzy španělštiny, která vás ale vůbec nebaví? Zrušte je. Máte sešit plný rozpracovaných to do listů, které vás akorát stresují? Co můžete udělat dnes, neodkládejte na zítra. A co nechcete dělat ani zítra, rovnou odmítněte nebo prostě škrtněte. 

 

2. Přemýšlejte

Dopřejte si dostatek času a v klidu se zamyslete nad tím, jakým směrem by se teď váš život měl ubírat. Kde se vidíte za 10 let? Jaká práce by vás bavila? Co jste chtěli vždycky udělat, ale neměli jste čas, nebo odvahu? Co byste chtěli dělat jen tak pro radost? 

Třeba zjistíte, že vás vždycky lákaly hodiny keramiky, nebo že práci v korporátu byste nejraději vyměnili za vlastní podnikání. Své nápady si poctivě zapisujte, i kdybyste je měli za týden zase všechny škrtnout. 

K tomu vám skvěle poslouží náš retro zápisník.

 

3. Udělejte si plán

Až budete zhruba vědět, kudy povede vaše životní cesta příštích pár měsíců, dejte jí jasné mantinely. Už žádné odbočky, které nikam nevedou. Teď to chce jasný plán! A jak si ho vytvoříte, je jen na vás. 

My jsme pro tyhle účely vyrobili nedatované plánovače, které vám pomůžou s plánováním všeho možného (i nemožného). A jelikož nemají datum, můžete je používat naprosto kdykoliv a plánovat s nimi úplně cokoliv. 

Vysnili jste si práci v marketingu a už tušíte, že pro to budete muset něco udělat? Šup s tím na papír! Pro velké plány je tu měsíční plánovač a pro činnosti, které stihnete za kratší dobu, využijte ten denní nebo týdenní

 

4. Chce to rutinu

Abyste zase nezlenivěli tak jako v létě, zařaďte nové činnosti a úkoly mezi své každodenní povinnosti. Udělejte z nich zkrátka rutinu. Pokud se chcete zlepšit v angličtině, naučte se každý den nové slovíčko. Třeba hned ráno v koupelně při čištění zubů. Rádi byste do roka uběhli půlmaraton? Bude to chtít pravidelnou dávku kilometrů. 

 

5. Radujte se!

Nezapomeňte si své pokroky a úspěchy zapisovat. Třeba proto, až vás příští léto přepadne depka, že nic neděláte, nic neumíte a nikam se neposouváte. A hlavně, nedělejte si z nového životního tempa stres. Mějte z něj radost a užívejte si ho. A když budete potřebovat zvolnit (třeba s Aperolem v ruce), udělejte to.

 

Další články o psaní, zapisování si a blokařském řemeslu

Vaše objednávka byla odeslána.

Byli jste úspěšně přihlášeni k odberu našeho newsletteru.

Vaše zpráva byla odeslána, budeme Vás kontaktovat co nejdříve.