Nakupujte v našem e-shopu výhodněji.Zaregistrujte se a získejte 10% slevu.

4 důvody, proč se věnovat čmárání

Člověk, který si není jist ve svých kreslících technikách, zřejmě své náčrty označí za čmáranice. Ale pozor není čmárání jako čmárání! 

Jakmile se snažíme na papír zachytit podstatu nějakého předmětu nebo situace, už si bez okolků můžeme říci, že skicujeme. Cíleně se totiž věnujeme přenesení tvarů a tahům tužkou. Dalo by se říci, že provádíme studii daného objektu. Skicování je krok před kresbou. Je to taková forma kresby nanečisto. Na skicování si většinou vymezíme chvilku, kdy vědomě trénujeme tuto dovednost.

Na rozdíl od toho čmárání děláme povětšinou nevědomky. V angličtině existuje pro čmárání hezké slovo - doodle, což v překladu znamená lelkovat. Ruku na srdce, kolik vašich školních sešitů by lelkování prozradilo? Všichni moc dobře víme, že naše čmáranice vznikají během zdlouhavých přednášek či porad. Nicméně i takové čmárání je užitečné!

 

4 důvody, proč čmárat:

1. Pomáhá k soustředění

Stává se, že se během dlouhého výkladu začneme nudit a kreslení nám tu dlouhou chvíli krátí. Nevadí, jen tak dál. Když si kreslíte, vnímáte dále, ale děláte si meeting příjemnějším. Proběhlo již několik studií, že díky čmárání jste myšlenkově stále přítomní. Vaše soustředění je pouze přeorientováno na obrazové zpracování toho, co posloucháte.

Je to jako když pozorujete pohyb mraků. To, co sledujete, si váš mozek přetvoří do nejbližší asociace a stejně tak je to i se čmáráním. Výsledku vašich poznámek sice pravděpodobně nikdo neporozumí, vy v nich ale máte schovány informace, které jste zakreslili podle vašich asociací.

 

2. Získáte kreativní náhled

Čmárání pomáhá stimulovat části mozku, které jsou utlumené, když využíváte pouze psanou formu zápisků. Pomáhá totiž analyzovat informace odlišně. Díky grafické podobě zápisků dochází k bystřejšímu nalezení řešení, nežli když po něm bádáte v textu. Stáváte se kreativnější nejen na papíře, ale i v reálném životě.

 

3. Udržuje vás v pohodě

Pokud si čmáráte jednoduché tvary, nejste vystaveni stresu, že něco pokazíte. Je to podobné jako s antistresovými omalovánkami. Máte naprostou volnost ve volbě tahů. Nečmáráte záměrně nějaký objekt, takže kritika a porovnávání zde prostě neexistuje.

 

4. Zvládnete i delší výklad

Jakmile dlouho posloucháte jen mluvené slovo, váš mozek se brzy unaví. Dovolte mu přestávku a vyměňte zapisování slov za čmárání tvarů. Nebojte, výklad budete vnímat stále. Rozdíl je v tom, že informace vnímáte podvědomě, a proto se do paměti promítnout skrze načmáraný obrázek. Zároveň budete mít větší výdrž, protože si váš mozek trochu oddychl.

 

Jak se čmáráním začít?

1. Naučte se pár základních tvarů

Osvojte si jednoduché tvary. Čmárejte si obláčky, čtverce, spirály, kruhy, domečky, zkrátka jakékoliv tvary, které vám přijdou na mysl. Párkrát si je zopakujte. Brzy zjistíte, že tyto základní tvary se vám budou hodit i do složitějších obrázků.

 

2. I čmárání potřebuje procvičovat

Pokud budete vaše čmárání poctivě trénovat, sami zjistíte, jestli více tíhnete ke skicování nebo ke kreativní formě zápisek - sketchnotingu. Jakou tvorbu si vyberete necháváme na vás. Není to žádná věda, je to hlavně zábava.

K obou technikám potřebujete jen tužku, papír a chuť. Čmárejte si, skicujte, říkejte si tomu, jak chcete. Nejdůležitější je koneckonců odhodlání a výdrž. Procvičujte si své kreslicí dovednosti co nejčastěji, mějte z toho radost a když vás někdo načape, můžete použít tento článek jako vaše alibi. Chybět by vám hlavně neměl pořádný sešit nebo zápisník

 

Další články o psaní, zapisování si a blokařském řemeslu

Vaše objednávka byla odeslána.

Byli jste úspěšně přihlášeni k odberu našeho newsletteru.

Vaše zpráva byla odeslána, budeme Vás kontaktovat co nejdříve.