Nakupujte v našem e-shopu výhodněji.Zaregistrujte se a získejte 10% slevu.

3 tipy, jak se odreagovat před spaním

Nedokážete před spaním uklidnit mysl, zrelaxovat se a naladit na klidný a ničím nerušený spánek? Možná za to můžou klasické chyby. Poradíme vám, jak se jich zbavit, ale hlavně, jak se na spánek připravit tak, abyste se každý den vyspali do růžova. 

Mnoho z nás se před spaním snaží stihnout nestihnutelné. Podívat se na oblíbený seriál, odepsat na všechny e-maily, uvařit večeři, jít si zacvičit, vyvenčit psa, přečíst pár stránek v knížce, vyrazit ven s přáteli, naučit se pár slovíček z italštiny… A večer je hlava tak unavená a přehlcená, že se nám prostě nedaří usnout. 

A pak ležíme v posteli, myslíme na všechno, co jsme ten den dělali, viděli a zažili, přemítáme nad tím, co jsme ještě potřebovali stihnout, ale nestihli, a co budeme dělat zítra, pozítří, za týden, v příštím životě a spánek se ne a ne dostavit.

Máme proto tři jednoduché tipy, které by vám s usínáním měly pomoct. Občas totiž stačí málo a klidný spánek bude vaše každodenní rutina. 
 

1. Dožeňte resty

Pokud patříte mezi ty, kteří mají práce až nad hlavu, nebo zrovna procházíte náročným obdobím, jako je zkouškové nebo plánování dovolené (ano, my víme, není to žádná sranda), a pak kvůli tomu nemůžete v noci spát, máme řešení. Ještě před tím, než ulehnete do peřin, sepište si seznam věcí, které potřebujete druhý den odbavit. 

Ulehčíte tak hlavě a budete usínat s čistým svědomím, že máte na další den všechno připravené a na nic už nemusíte myslet. A pokud ani tak nedokážete usnout, zkuste odbavit ty největší strašáky ještě před tím, než otevřete dveře ložnice. 

S tím vám pomůže náš praktický To do list nebo nedatované plánovače

 

2. Pište si deník 

Někdy nám hlavou víří tolik myšlenek, že je prostě nedokážeme roztřídit, zpomalit a ideálně vypnout, a tak spánek prostě ne a ne přijít. Ale i na to existuje řešení. Začněte si psát deník. Možná se vám to zdá staromódní, tahle metoda ale maximálně funguje.

Vezměte tužku, zápisník a jděte na to. Napište si, co vám ten den udělalo radost, co vás zklamalo nebo rozčílilo, v čem se chcete zlepšit, co byste rádi zažili nebo co si chcete koupit. Uvidíte, že se vám uleví, utřídíte si myšlenky a do postele budete uléhat s lehkou hlavou.

Jako deník poslouží některý z našich bloků či zápisníků

 

3. Soustřeďte se na dýchání 

Ani To do list nebo psaní deníku nepomáhají? Ležíte v posteli a myšlenky stále létají jedna přes druhou a vy prostě nemůžete usnout? Pak se zkuste soustředit na pomalé dýchání. Dechová cvičení jsou jednoduchý způsob, jak vypnout hlavu a zpomalit srdeční rytmus. 

Vyzkoušejte třeba metodu 4-7-8. Vymyslel ji absolvent Harvardu doktor Andrew Weil a údajně by měla fungovat velmi rychle. Díky takovému dýchání prý dokážete usnout za pouhou minutu. Jak na to?

Špičku jazyka umístěte na horní patro a držte ji tam. Nosem proveďte nádech na 4 sekundy, následně na 7 sekund zadržte dech a pak 8 sekund vydechujte ústy. Opakujte čtyřikrát nebo do té doby, než se vám podaří usnout. A když se to hned nepodaří, nevadí. Trénink dělá mistry. 


 

Desatero klidného spánku

  1. V odpoledních a večerních hodinách už nepijte čaj ani kávu

  2. Choďte spát každý den ve stejný čas

  3. Před spaním si v ložnici vyvětrejte

  4. Alespoň hodinu před spaním se vyhněte modrému světlu

  5. Před ulehnutím relaxujte

  6. Ve večerních hodinách zapomeňte na náročnou fyzickou aktivitu

  7. Večeře by měla být lehká a dobře stravitelná

  8. V posteli dělejte jen věci k tomu určené

  9. Snažte se na nic nemyslet a soustředit se na svůj dech

  10. Spěte alespoň 7 hodin

 

Další články o psaní, zapisování si a blokařském řemeslu

 

Papírová klíčenka: Malá velká radost

Praktické drobnosti jsou k nezaplacení, proto… Celý článek

 

Jak si nastavit denní režim a stíhat všechno, co chcete

Chcete mít svůj život pod kontrolou? Přejete si… Celý článek

Vaše objednávka byla odeslána.

Byli jste úspěšně přihlášeni k odberu našeho newsletteru.

Vaše zpráva byla odeslána, budeme Vás kontaktovat co nejdříve.