Nakupujte v našem e-shopu výhodněji.Zaregistrujte se a získejte 10% slevu.

Škola volá! 9 jednoduchých tipů, jak připravit prvňáčky na nástup do školy

Nástup do první třídy je velkým krokem nejen pro děti, ale i pro rodiče. Určitě chcete, aby si vaši malí školáci tento důležitý okamžik užili a přizpůsobili se co nejlépe. Jak tedy připravit prvňáčky na nástup do školy? Přinášíme praktické tipy, které vám pomohou zvládnout tento proces s lehkostí a úsměvem – na obou stranách.

Prázdniny každý rok utečou jako voda, a tak pokud doma máte budoucího prvňáčka nebo prvňačku, můžete pomalu přemýšlet, jak je na novou životní etapu připravit. Příprava na nástup do školy bývá často proces plný emocí a očekávání. Nemějte ale zbytečné obavy, s našimi tipy to hravě zvládnete. 

 

1. Seznamte se se školním prostředím

Jedním z prvních kroků je seznámení dítěte se školním prostředím. Využijte dny otevřených dveří nebo jiné příležitosti, kdy je možné školu navštívit. Projděte si spolu třídu, tělocvičnu, jídelnu a okolí školy. Ukažte dítěti, kde se bude učit, kde si bude odkládat věci nebo kam půjde na záchod. Čím více bude prostředí známé, tím méně stresu dítě pocítí.

Pokud jste dny otevřených dveří nestihli, zkuste se párkrát kolem školy projít a ukázat dítěti, že ho nečeká nic nepříjemného. Můžete společně tipovat, ve kterých oknech asi bude mít třídu a povídat si o tom, co se v okolí školy dá dělat

 

2. Nacvičte si školní rutinu

Změna denního režimu může být pro dítě náročná. Před nástupem do školy začněte postupně zavádět nový denní režim, který bude co nejpodobnější školnímu. Vstávání v pravidelnou dobu, snídaně, příprava na školu a cvičení samostatnosti. Tímto způsobem si dítě zvykne na nový rytmus a přechod do školního života bude plynulejší. Před koncem léta si taky spolu natrénujte cestu do školy, ať víte, kolik času na ni budete potřebovat.

 

6 zábavných cviků na rozvoj grafomotoriky u dětí


3. Naučte se základní dovednosti

Samostatnost je klíčová. Naučte dítě základní dovednosti, jako je zavazování tkaniček nebo zapínání knoflíků. Dále je dobré nacvičit si používání školní tašky, otvírání a zavírání penálu či krabičky na svačinu. Pokud má dítě speciální potřeby, nezapomeňte informovat učitele, aby mohl zajistit potřebnou podporu.

 

4. Motivujte k učení a kreativitě

Podpořte dítě v zájmu se učit a tvořit. Vyzkoušet můžete třeba skicáky a náčrtníky. Dejte dítěti prostor pro malování, kreslení a tvoření. Můžete spolu vytvářet obrázky o tom, jak si představuje školní den nebo co se těší, že se naučí. Tímto způsobem bude mít dítě pozitivní asociace spojené se školou.

 

5. Příprava školní výbavy

Společně nakupujte školní pomůcky. Dítěti to umožní se těšit na školu a cítit se důležitě. Ukažte mu, jaké sešity a blokybude používat. Ukažte mu, jaké sešity bude časem potřebovat, že existují sešity linkované, čtverečkované nebo čisté, a společně nakupte taky výtvarné potřeby a další nezbytnosti.

 

6. Najděte místo pro školní pomůcky

Součástí přípravy na školu je taky prostor, kde se bude dítě učit, kam si bude dávat aktovku a kde bude mít uložené učebnice, sešity a psací pomůcky. 

 

3 jednoduché tipy, jak motivovat děti k učení


7. Povídejte si o škole

Rozhovory o škole jsou skvělým způsobem, jak zmírnit obavy a připravit dítě na nové prostředí. Povídejte si o tom, co ho čeká, co se bude učit a jaké zábavné aktivity může očekávat. Pokud jste sami chodili do stejné školy, podělte se o své zážitky. Vytvářejte příběhy o školním dni, které budou motivovat a podporovat pozitivní očekávání.

 

8. Zvládání emocí

První školní den může být plný emocí jak pro dítě, tak pro rodiče. Ujistěte dítě, že je v pořádku cítit nervozitu nebo obavy, a že jste tu pro něj. Zkuste najít způsoby, jak zvládnout tyto emoce, například hluboké dýchání nebo objímání. A nezapomeňte: úsměv a podpora z vaší strany jsou klíčové.

 

9. Oslavte první den

Udělejte z prvního školního dne zvláštní událost. Připravte oblíbenou snídani, udělejte několik fotek a společně oslavte tento důležitý krok. Večer si povídejte o tom, co dítě zažilo, co se mu líbilo a co ho překvapilo. Tento pozitivní přístup pomůže dítěti vnímat školu jako něco radostného.

 

Další články o psaní, zapisování si a blokařském řemeslu

 

3 tipy, jak se odreagovat před spaním

Nedokážete před spaním uklidnit mysl,… Celý článek

 

Papírová klíčenka: Malá velká radost

Praktické drobnosti jsou k nezaplacení, proto… Celý článek

Vaše objednávka byla odeslána.

Byli jste úspěšně přihlášeni k odberu našeho newsletteru.

Vaše zpráva byla odeslána, budeme Vás kontaktovat co nejdříve.