Nakupujte v našem e-shopu výhodněji.Zaregistrujte se a získejte 10% slevu.

Jak si nastavit denní režim a stíhat všechno, co chcete

Chcete mít svůj život pod kontrolou? Přejete si vědět, že stíháte všechny pracovní povinnosti a zároveň vám zbývá čas na zábavu a osobní rozvoj? V tomto článku vám dáme několik praktických rad a tipů, jak si nastavit denní režim tak, aby bylo dost času na všechno.   

Nastavení denního režimu je jedním z klíčů k produktivnímu a vyrovnanému životu. Ať už jste ranní ptáče nebo noční sova, správně naplánovaný den vám může pomoci dosáhnout vašich cílů, snížit stres a získat více času pro věci, které máte rádi. Tohle je pár tipů, jak na to.

 

1. Určete si priority

Než se do změny svého denního režimu pustíte, ujasněte si, čeho vlastně chcete dosáhnout. S čím máte problém a co vám tak trochu komplikuje život? Možná chodíte pozdě spát, protože se dlouho do noci díváte na seriály – na které ale není jindy čas. Nebo chcete pravidelně sportovat, ale stále se vám nedaří tuhle aktivitu zařazovat do denního plánu. 

Každá změna by měla mířit k nějakému cíli, zlepšení nebo pravidelnosti. Protože právě tahle touha vás bude motivovat, hnát k cíli a zároveň bude odměnou za to, že budete možná muset pár věcí a činností ve svém životě změnit. 

 

2. Revize aktuálního režimu

Než se pustíte do plánování nových aktivit, podívejte se na to, jak momentálně váš denní režim vypadá. Žádný nemáte? Ale jděte, některé věci určitě děláte pravidelně. Pokud vám dělá problém popsat svůj běžný den takto z hlavy, zkuste jednoduché cvičení. Alespoň týden si zaznamenávejte, co jste celý den dělali. Kdy jste vstali, jestli jste snídali, kdy jste začali pracovat, co jste dělali v práci, v kolik hodin jste si dali oběd a tak dále. 

Díky tomu získáte poměrně jasný přehled o tom, kde vám třeba zbytečně utíkají drahocenné minuty nebo kdy byste čas mohli trávit jinak (třeba před spaním scrollováním sociálními sítěmi). A nezapomínejte ani na víkendové aktivity. Všechno si sepište, ať se ke svému seznamu můžete vracet. 
 

 

3. Vyhodnocení a testování

Možná už vidíte, kde ty mezery jsou. Jak se vaše potřeby a přání slučují s tím, co aktuálně děláte? Neprospělo by vám, kdybyste každý den vstali ve stejný čas a ideálně tak, abyste pak ráno nemuseli zmatkovat, že nic nestíháte? Vyberte si jednu konkrétní věc, která vás momentálně trápí nejvíce, a tu se alespoň týden snažte zlepšovat. Nikdy se nepokoušejte o to, že byste změnili svůj denní režim od základů a jako mávnutím kouzelného proutku najednou dělali všechno správně. 

Změna musí být postupná, příjemná a přirozená. Až se stane běžnou součástí vašeho života, pak můžete zařadit další novinku. Pokud je tedy pro vás třeba největším problémem, že chodíte pozdě spát, zkuste to vymyslet tak, aby vám večer zbyl dostatek času na oblíbený seriál, ale zároveň vás po jeho skončení čekalo alespoň sedm hodin nerušeného spánku. 

 

4. Plánujte dopředu

Pokud nevíte, jak na to, svůj denní režim si jednoduše naplánujte. Večer před spaním sepište všechno důležité, co vás druhý den čeká. Pokud jste milovník odškrtávání, bude vás bavit náš to do list. Jestli potřebujete mít plán rozepsaný hodinu po hodině, zkuste denní plánovač

Snažte se úkoly seřadit podle priority – nejdůležitější a nejkomplikovanější úkoly dejte na začátek, kdy máte nejvíce energie. A nezapomeňte si mezi úkoly naplánovat i krátké přestávky, abyste se mohli osvěžit a načerpat síly.
 

 

5. Delegujte

Pokud vidíte, že by den musel mít o několik hodin navíc, abyste všechno stíhali, začněte své povinnosti delegovat na ostatní. Péči o domácnost, nákupy a úklid určitě nemusí dělat jen jeden člověk. Stejně jako venčení psa, péči o zahradu, vaření, kontrolu domácích úkolů a tak dále. V práci zase můžete poprosit kolegy nebo si najmout externistu. Nebojte se požádat o pomoc. 

 

6. Buďte flexibilní

I když je dobré mít plán, je stejně důležité být flexibilní. Někdy se věci nevyvíjejí podle plánu, ale to je v pořádku. Náš nedatovaný plánovač je skvělým nástrojem, protože vám umožní přizpůsobit svůj plán podle aktuální situace. Pokud se něco nečekaně změní, stačí jednoduše přehodit úkoly na jiný den a pokračovat dál.

 

7. Ukončete den správně

Na konci dne si udělejte čas na zhodnocení toho, co jste zvládli a co ještě můžete zlepšit. Můžete si zaznamenat své úspěchy, ale i to, co se nepovedlo. Zkuste si také napsat pár vět o tom, za co jste vděční. Tento jednoduchý zvyk vám pomůže udržet pozitivní náladu a lépe se připravit na další den.
 

Píšete si deník vděčnosti? Pomůže vám vidět svět trochu jinak

 

Jak získat více času?

  1. Jeden den = jeden úkol: Nepřehlcujte svůj mozek ani se zbytečně nestresujte tím, že se budete snažit všechny náročné povinnosti odbavit v jednom dni. 

  2. Stanovte si pevný čas pro každý úkol: Pomůže vám to udržet tempo a soustředění a zbytečně se nezdržovat něčím, na co není potřeba tolik času. 

  3. Používejte nástroje pro time management: Nenoste své povinnosti v hlavě a sepište si je na papír. K tomu skvěle poslouží třeba diář, to do list nebo nedatované plánovače. 

  4. Vyhněte se multitaskingu: Snažte se soustředit vždy na jeden úkol. Multitasking může snižovat vaši produktivitu a bohužel zvyšovat stres.

  5. Odpočívejte: Nezapomeňte si během dne dělat pravidelné přestávky, abyste zůstali svěží a produktivní.


 

Další články o psaní, zapisování si a blokařském řemeslu

 

Papírová klíčenka: Malá velká radost

Praktické drobnosti jsou k nezaplacení, proto… Celý článek

Vaše objednávka byla odeslána.

Byli jste úspěšně přihlášeni k odberu našeho newsletteru.

Vaše zpráva byla odeslána, budeme Vás kontaktovat co nejdříve.