Nakupujte v našem e-shopu výhodněji.Zaregistrujte se a získejte 10% slevu.

5 způsobů, jak si osvojit kresbu na černý papír

Ať kreslíte pravidelně nebo občas, vždycky je zábava zkoušet nové techniky a styly, a tím testovat svoje dovednosti. Pokud hledáte novou uměleckou výzvu, zkuste kresbu na černý papír. Ten vás totiž navádí k tomu, abyste ke svým tématům přistupovali odlišně. Záhada to není, ale změnit pohled na svět je potřeba. V následujících bodech se dozvíte, jak na to.

Vše, co potřebujete vědět, než se rozhodnete kreslit na černý papír:

 

1. Vše je obráceně

Kreslení na černý papír

U kresby na černý papír je alfou a omegou si uvědomit, co opravdu máte v úmyslu přenést na papír. Podívejte se tedy na motiv obráceně. Když skicujete na bílém papíře, pravděpodobně začínáte světlejším stínováním a postupně se propracujete k hlubokým stínům. U černého papíru je to právě naopak. Je třeba začít kreslit od tmavých odstínů až do těch nejsvětlejších. Stejně jako u bílého papíru stínujete, tak u černého by se dalo říct, že vlastně „světlujete“.

 

2. Vrstva za vrstvou

Stejně jako u kresby na bílý papír si motiv nejprve načrtněte, abyste zjistili, jaké jsou vztahy mezi světlými a tmavými tvary. Snažte se na tužku nebo pastelku ze začátku příliš netlačit. Namalujte nejdříve větší barevné plochy a následně přejděte k jemnější práci. Práce s vrstvami se opravdu vyplatí. Začínejte vždy od nejtmavších odstínů a postupně zesvětlujte. Když na tužku nebudete tlačit, odstíny se vám jednodušeji utvoří. Pouze v místech, kde je odstín úplně bílý, si můžete dovolit na tužku zatlačit.

 

3. Vytvořte si paletu

Obětujte jeden list papíru a vytvořte si na něm paletu odstínů. Barvy se na černém papíře totiž nezobrazují stejně jako na bílém. Je tomu tak proto, že barevné tuhy se vyrábějí v kombinaci pigmentu a pojiva (například olej nebo vosk). Záleží tedy na množství pigmentu v konkrétní pastelce, to je bohužel těžko dohledatelné.

Proto je jednodušší si na boční papír vytvořit onu paletu barev, abyste měli představu, jak bude barva ve vašem výkresu skutečně vypadat. Zároveň si můžete vyzkoušet i vrstvení a míchání.

 

4. Černá pastelka může posloužit jako guma

Narovinu přiznáváme, že by to nemělo být úplně pravidlo, ale k malým úpravám tuto radu využít můžete. Problém je v tom, že odstín černé pastelky a papíru není stejný a na větších plochách by byl rozdíl zřetelný, tudíž tento způsob gumování není ideální. Využijte černou pastelku raději jen k detailním opravám.

 

Barvy v negativu se promění ve své protějšky z barevného spektra

5. Vyzkoušejte inverzní kresbu

V dnešním digitálním světě jsou fotografické negativy už trochu retro. Nicméně něco na těch malých průsvitných obrázcích je. Své místo v uměleckém světě stále mají. Například v podobě inverzní kresby, ve které jde zkrátka o prohození, inverzi, barev do negativu. Pokud jste tuto kresbu nikdy nezkoušeli, doporučujeme začít s černobílou variantou, kde vám stačí se soustředit na hru kontrastů a sytosti bílé.

Vzpomeňte si na vrstvení. Začněte vykreslením celé plochy a postupně přidávejte vrstvy podle světlosti ve vaší kompozici. Inverzní kresba samozřejmě existuje i v barevné variantě. V ní bude mít váš mozek trošku více práce, jelikož musíte zvolit barvy, které neodpovídají barvám vašeho motivu.

V negativu se objevují tzv. komplementární barvy. Tedy barvy, které jsou v barevném kruhu protilehlé. Takže pokud je ve vaší kompozici zelený strom s červenými jablky, barvy budete muset prohodit. Protilehlá barva k zelené je totiž červená a naopak.

 

Černý papír

Suma sumárum vám černý papír nabízí velkou výhodu v kreslení tmavých kompozic nebo nočních scén. Vlastně vám ulehčí práci, protože vy už si hrajete jen se světlem. V závislosti na tom, co chcete kreslit, můžete kresbu dokončit za mnohem kratší dobu než na bílém papíře. A pravděpodobně to bude vypadat i velmi působivě. Díky tomu, že musíte při kresbě myslet opačně, získává vaše kreslení novou dimenzi a výsledná díla působí opravdu unikátně.

Černý papír nabízíme třeba ve formě skicáku 42x42 cm nebo v Sadě bloků pro kreslení a malování

 

 

Další články o psaní, zapisování si a blokařském řemeslu

Vaše objednávka byla odeslána.

Byli jste úspěšně přihlášeni k odberu našeho newsletteru.

Vaše zpráva byla odeslána, budeme Vás kontaktovat co nejdříve.